Waar werken we nu aan?

Iedereen moet makkelijk en veilig kunnen switchen naar een betaalde baan of andere passende werkplek. Door heel het land werken we aan het wegnemen van eventuele drempels zodat mensen stappen kunnen en durven zetten. Vanuit de landelijke Werkplaats Simpel Switchen een overzicht van lopende actuele ontwikkelingen.

Werkplaats Simpel Switchen
Beeld: ©Kim Krijnen
De Werkplaats Simpel Switchen

Op de pagina 'over ons' staat een overzicht van de partnerorganisaties en waarom we samenwerken aan Simpel switchen.

Lerende praktijken in de regio

In de regio’s Eindhoven, Veenendaal, Weert en Rotterdam worden lerende praktijken ondersteund door de coalitie van Movisie, VGN en Cedris. Hier werken gemeenten, sociaal ontwikkelbedrijven en zorgorganisaties intensief samen om inwoners te helpen te switchen tussen onbetaald (dagbesteding) en betaald werk. De aanpak is gebaseerd op individuele switches, waarmee inzicht ontstaat in wat werkt in de praktijk.

Testfase ‘Doorbraken in de participatieketen’

In zes regio’s wordt gewerkt met een methode om systeemknelpunten en procesbelemmeringen op te lossen. Deze testfase van de doorbraakmethode simpel switchen wordt gedaan door Optimalistic en IPW, uitgevoerd in nauwe samenwerking met uitvoeringsorganisaties in het veld.

Ontwikkeling routenet Simpel Switchen

De coalitie van Optimalistic, IPW, SAM, Ieder(in) en MIND ontwikkelt een routenet Simpel Switchen (werktitel). Alle informatie over knelpunten, oplossingen, ontwikkelde producten van de afgelopen jaren wordt overzichtelijk samengebracht, aangevuld met input van professionals en mensen met ervaringskennis.

Kennisdeling en inspiratie via Divosa

Divosa organiseert maandelijks themawebinars en deelt praktische kennis met gemeenten en hun partners. Daarnaast werkt Divosa samen met de VNG om ook op bestuurlijk niveau aandacht te vragen voor het thema, onder andere via bijeenkomsten van de Leeragenda Participatiewet.

Digitaal informatiepunt voor inwoners

De coalitie van Ieder(in) en MIND ontwikkelde in maart 2025 een online informatiepunt voor mensen die willen switchen: zetikdestap.nl Inwoners kunnen hier vragen stellen en hun ervaringen delen. Dit helpt het programma om structureel in contact te blijven met de mensen om wie het gaat.

Structurele inbedding in beleid

Simpel Switchen vraagt om passende afspraken tussen  gemeenten, UWV, sociaal ontwikkelbedrijven, zorgaanbieders, werkgevers en andere betrokken partijen. Daarom is het thema Simpel Switchen opgenomen in de landelijke Meerjarenagenda voor de arbeidsmarktregio’s. In het Regionaal Beraad wordt regionaal afgestemd of en hoe het thema wordt opgepakt.

Monitor voor effectmeting

Een vierjarige monitor brengt vanaf 2025 de effecten van Simpel Switchen in kaart. Zowel op het leven van mensen die (willen) switchen als op de werking van de keten.

En waar werkten we eerder aan?

Resultaten 2024

In 2024 is een stevige basis gelegd voor het programma:

  • Doorontwikkeling van werkwijzen: De methode ‘Doorbraken in de participatieketen’ werd succesvol getest. In deze methode staan processtappen hoe je van een bedachte oplossing naar een daadwerkelijke implementatie kunt komen.
  • Versnelling in toegang tot bijstand: Met de 'Procesbeschrijving Garantieknop' kunnen gemeenten het proces zo inrichten dat mensen sneller opnieuw instromen in de bijstand. Dit geeft zekerheid bij de stap naar werk.
  • Betere afstemming zorg en werk: Bruggen naar werk helpt bij de samenwerking tussen zorgorganisaties en gemeenten zodat mensen makkelijker stappen zetten van dagbesteding naar betaald werk of andersom.
  • Werkplekken met zorgcomponent: De weg van waarden ondersteunt zorginstellingen en werkgevers bij het realiseren van dagbestedingsplekken in bedrijven, als mogelijke tussen- en ontwikkelstap op weg naar betaald werk in datzelfde bedrijf.
  • Nieuwe doelgroep voor IPS: Onderzoek laat zien dat ook mensen met een licht verstandelijke beperking baat kunnen hebben bij Individuele Plaatsing en Steun om zo makkelijker door te stromen van dagbesteding naar betaald werk.
  • Voorstellen tot wetswijziging: In het wetsvoorstel Participatiewet in Balans zijn maatregelen voorgesteld zodat mensen de stap vanuit de uitkering naar (deeltijd) werk eerder zetten. Ook zijn er maatregelen gericht op het oplossen van knelpunten rondom het verrekenen (bijstandsuitkering met salaris) als mensen deeltijd gaan werken.
  • Er blijkt grote belangstelling voor kennisdeling: de webinars en bijeenkomsten van Divosa worden drukbezocht door professionals. Hiermee vergroten we het bereik van onze producten en de kennis over Simpel Switchen.

Meer weten?

Op de pagina Kamerbrieven lees je meer over de ontwikkelingen binnen Simpel Switchen.